26.11.2022
7-akilci-antibiyotik-kullanimi-ve-farkindalik-sempozyumu-26112022131314

7. Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Farkındalık Sempozyumu, Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi’nde hibrit olarak 3.558’i çevrim içi olmak üzere 3.578 sağlık çalışanının katılımıyla gerçekleştirildi.

Sempozyuma; Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunay, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Dr. Asım Hocaoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Durali Koçak, DSÖ Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev, FAO Türkiye Temsilciliğinden Yuriy Nesterov ve bilim insanları katılım sağladı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Sağlık Bakan Yardımcısı  Doç. Dr. Tolga Tolunay, “Bakanlığımızın, akılcı antibiyotik kullanımının sağlanması amacıyla sahada yürüttüğü çalışmaların olumlu sonuçlarını artık net şekilde görmekteyiz” dedi ve  Reçete Bilgi Sistemi’nden derlenen verileri paylaştı. 

2011 yılında kutu bazında tüm ilaç satışının yaklaşık yüzde 13’ünü antibiyotiklerin oluşturduğunu belirten Tolunay, bu oranın 2021 yılında yaklaşık yüzde 6’ya gerilediğini açıkladı. “2011 yılında ilaç için harcanan her 100 TL’nin 11 TL’sini antibiyotikler oluştururken; 2021 yılında sadece 3 TL’si antibiyotiklere harcamıştır” diyen Tolunay, Dünya Sağlık Örgütü’nün ilaç tüketim istatistiklerinin karşılaştırılması için yaptığı hesaplamaya göre; 1.000 kişi başına düşen günlük antibiyotik tüketiminde geçtiğimiz 10 yılda  yüzde 36’lık bir azalma elde edildiğini kaydetti.

Konuşmasında, antibiyotik direnci ile ilgili yapılan bir çalışmanın sonuçlarından bahseden Tolunay, “Dünya genelinde her yıl yaklaşık 700 bin kişinin hayatını kaybettiği ve direnç oranının mevcut hızla artmaya devam etmesi durumunda 2050 yılında her yıl 10 milyon kişinin hayatını kaybedeceği ve küresel ekonomide 100 trilyon dolarlık bir kayıp oluşturacağı tahmin edilmektedir. Ülkemiz için ise direncin, 2050 yılına kadar, iyimser senaryoya göre 220 milyar dolarlık, kötümser senaryoya göre ise 1,4 trilyon dolarlık bir yükünün olacağı tahmin edilmektedir” diye konuştu.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Asım Hocaoğlu ise yaptığı konuşmada, antibiyotik direnci ile mücadele konusunda tüm ülkelerin çözüm arayışında olduğunu vurguladı. Bu sorunun tek bir kurumun yahut tek bir sektörün yürüttüğü çalışmalardan ziyade Kurumlar ve sektörler arası işbirliği ile küresel düzeyde bir yaklaşım gerektirdiğini ve tüm tarafların ortak çabası ile direnç ile mücadelemizin başarıya ulaşabileceğini ifade eden Hocaoğlu, tüm paydaşları  bu çalışmalara katkı  vermeye davet etti.

Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. TİTCK Akılcı İlaç Kullanımı Dairesi Başkanı Uzm. Ecz. Mesil Aksoy, “Verilerle Antibiyotik Kullanımı ve Akılcı İlaç Kullanımı” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.  Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nden Uzm. Dr. Hüsniye Şimşek  ile  Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Veteriner Hekim Mustafa Bebek de sunumlarıyla sempozyuma katkı sağladı.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, TÜSEB Aşı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş Kara  ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan  ise İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi  Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayper Somer’in moderatörlüğünü yaptığı oturumda, “Antimikrobiyal Tedavide Yakın Gelecek”, “ Antibiyotikleri Kaybedersek Bizi Neler Bekliyor?”, “Antimikrobiyal Dirençle Mücadele Sağlık Okuryazarlığı” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler. 

Galeri