18.01.2019
faz-1-klinik-arastirma-merkezi-acilisi-18012019162619

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Türkiye'nin ilk kanser Faz 1 araştırma merkezi kuruldu. Merkezin açılış törenine Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, Ankara İl Sağlık Müdürü Özkan Ünal ile Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu üyeleri Necdet Ünüvar ve Sema Ramazanoğlu da katıldı.

Törenin açılışında konuşan TİTCK Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, “Onkoloji alanında burası ilk. 2017'de yürütülen faz 1 çalışma sayısı toplam dört. 2018'de 7'ye çıkmış. 445 adet klinik çalışma yürütülmüş. 700 kadar farklı aşamalarda devam eden çalışmalar var. Eğer faz 2 faz 3 çalışmaları kadar da temel araştırma ve faz 1 çalışmayı yaparsak, bunu başarırsak Türkiye dünyadaki ilaç geliştiren global ağa dahil olacak. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri en fazla araştırma çeken ülkeler. En fazla klinik araştırmalar ABD'de yapılıyor. İkinci sırada Almanya, üçüncü sırada Kanada yer alıyor. Bizim de o yolda yürümemiz gerekiyor. Bunun hasta ve hekimlerimiz açısından da önemi var. Hastanın ilaca erişimi açısından önemli çalışmalar" dedi.  

Hastane Başhekimi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş ise, konuşmasında, tedavi ile sonuç alınamayan kanser hastalarının yeni ilaçlara erişimine imkân verecek merkezle Türkiye'nin kanser alanında bir ilki gerçekleştirdiğini vurguladı. Bundan sonraki süreçte yerli ve milli ilaçların kanser alanında üretiminin sağlanacağını söyledi.

 

 

Galeri