Titck - Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu

Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürün Süreçlerine İlişkin Sıkça Sorulan Sorular



SIKÇA SORULAN SORULAR

Cevap:

Geleneksel kullanımı bibliyografik olarak kanıtlanmış, geleneksel kullanım ile uyumlu endikasyonu bulunan; haricen, oral veya inhalasyon yoluyla kullanılan beşerî tıbbi ürünlerdir.

Cevap:

Bir bitkisel drog veya bitkisel preparatın Türkiye’de veya Avrupa Birliği üye ülkelerinde en az on beş yıldır, diğer ülkelerde ise otuz yıldır kullanıldığını ve kazanılmış deneyimler temelinde kullanım süresi ile uyumlu olarak ürünün belirtilen şartlarda etkili ve güvenli olmasıdır.

Cevap:

Geleneksel bitkisel tıbbi ürünlerde kullanılan etkin madde, farmakolojik aktivitesi olan bitkisel drog ve bitkisel preparatlardır. İçerdiği bitkisel drog veya bitkisel preparatın sağladığı endikasyona yardımcı olması şartıyla, güvenliliği kanıtlanmış vitamin ve mineraller de formülasyonda yer alabilir. Geleneksel bitkisel tıbbi ürün etkin maddesi bunların dışında olmamalıdır.

Cevap:

Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği 2 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre içerdiği bitkisel drog veya bitkisel preparatın sağladığı endikasyona yardımcı olması şartıyla, güvenliliği kanıtlanmış vitamin ve mineralleri içeren geleneksel bitkisel tıbbi ürünler ile bitkisel kaynaklı, geleneksel kullanıma uyumlu tıbbi bitki çayları ve aromaterapide kullanılan beşeri tıbbi ürünler Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği kapsamında değerlendirilir.

Cevap:

Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği sadece bir hasta için reçeteye göre eczanede hazırlanan ve majistral olarak adlandırılan her türlü tıbbi ürünü; 13/4/2013 tarihli ve 28617 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İlaç ve Biyolojik Ürünlerin Klinik Araştırmaları Hakkında Yönetmelik hükümleri saklı kalmak kaydıyla araştırma ve geliştirme çalışmalarında kullanılması amaçlanan tıbbi ürünleri; yetkili üretici tarafından ileri işlemlerde kullanılması amaçlanan yarı mamul ürünleri; takviye edici gıdalar dâhil olmak üzere gıda olarak piyasaya arz edilen bitkiler ve bu bitkileri bileşen olarak içeren gıdaları, bitkisel içerikli kozmetik ürünleri, özel tıbbi amaçlı gıdaları, homeopatik tıbbi ürünleri ve bitkisel içerikli tıbbi cihazları kapsamaz.

Cevap:

Geleneksel bitkisel tıbbi ürün (yerli üretilen/yurt dışında üretilen) ruhsatı başvurusu doküman tipi seçilerek bağımsız başvuru veya kısaltılmış başvuru kapsamında başvuru yapılabilir.

Cevap:

Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliğinin 9 uncu maddesine göre Kurum tarafından yayımlanmış tıbbi bitki monograflarını referans göstermeyerek yapılan başvurular bağımsız başvuru olarak adlandırılır. Bağımsız başvuru türü kapsamında ruhsat başvurusu yapılan ürünler için başvuru sahibi tarafından Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler İçin Başvuru Dosyası Hazırlanmasına İlişkin Otd Kılavuzunda istenen bilgi ve belgelerin tümünün sunulması gerekir. Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliğinin 10 uncu maddesine göre Kurum tarafından yayımlanmış tıbbi bitki monograflarını referans göstererek yapılan başvurular kısaltılmış başvuru olarak değerlendirilir. Kısaltılmış başvuru için gerekli olan tıbbi bitki monograflarına Elektronik Başvuru ve Süreç Yönetim Sistemi (EBS-ESY) üzerinden “Tıbbi Bitki Monografları” sekmesinden ulaşılabilir. Kısaltılmış başvuru türü kapsamında ruhsat başvurusu yapılan ürünün KÜB bilgileri ile Kurum tarafından yayımlanan ilgili monografta belirtilen kullanılan kısım, geleneksel kullanıma ilişkin endikasyon ve pozoloji bilgileri uyumlu olmalıdır. Kısaltılmış başvuru kapsamında başvuru sahibi Yönetmeliğin 8 inci maddenin birinci fıkrasının (j) ve (u) bentlerinde istenen belgeler ile aynı maddenin (aa) bendinde istenen geleneksel bitkisel tıbbi ürüne ilişkin uzman raporları kapsamında güvenlilikle ilgili bilgi ve belgeleri sunmak zorunda değildir. Kısaltılmış başvuru kapsamında başvurunun esastan reddi durumunda Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen (a), (b) ve (c) bentleri uygulanmaz. Kısaltılmış başvuru ve bağımsız başvuru için aynı başvuru formu geçerli olup, formun ilk bölümünde başvuru tipi seçilerek ilerlenmesi gerekmektedir. Kurum fiyat tarifesindeki geleneksel bitkisel tıbbi ürünlerle ilgili ücretlendirmeler her iki başvuru için de geçerli olacaktır.

Cevap:

Ruhsat başvurusu sırasında Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler İçin Başvuru Dosyası Hazırlanmasına İlişkin OTD Kılavuzutakip edilmesi gerekir

Cevap:

Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği’nin 12 inci maddesinde uzmanların nitelikleri belirtilmiştir. Kalite uzmanının AR-GE ya da kalite tecrübesinin, klinik dışı uzmanın Farmakoloji, Farmakokinetik, Toksikoloji bölümlerinin herhangi birinden uzmanlığı ve klinik uzmanın ise klinisyen olması gereklidir. Geleneksel bitkisel tıbbi ürünün bileşiminde yer alan tıbbi bitkilerin etkililik ve güvenliliğine ait literatürün derlenmesiyle oluşturulan rapor, eczacılık fakültelerinin farmakognozi veya farmasötik botanik ana bilim dallarından birinde en az doktora programını tamamlamış kişiler tarafından hazırlanır.

Cevap:

Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği 15 inci maddesi birinci fıkrasına göre Ön Değerlendirmesi tamamlanarak kabul edilen eksiksiz ruhsat başvuruları için ruhsatlandırma sürecinin başladığı hakkında Kurum tarafından bildirilen tarihi ruhsatlandırma süreci başlangıç tarihi olarak kabul edilir. Ruhsatlandırma süreci sonraki iki yüz on gün içinde sonuçlandırılır.

Cevap:

Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği 16 ıncı maddesi birinci fıkrasında “Ruhsatlandırma işlemleri, ruhsatlandırma süreci başlangıç tarihine göre elektronik sistemler üzerinden yürütülür. Ancak, 8 inci, 9 uncu ve 10 uncu maddelere göre başvurusu yapılan ürünlerden Kurum Öncelik Değerlendirme Kurulu tarafından uygun bulunan başvurular ruhsatlandırma işlemlerinde öncelikli olarak değerlendirilir.” hükmüne göre değerlendirme yapılmaktadır.

Cevap:

Hayır iptal edilmemektedir. Verilen Öncelik kararı Kurumumuz resmi internet sitesinde 20.03.2018 tarihinde yayımlanan duyurumuz doğrultusunda karar bildirim tarihinden itibaren 3 ay geçmesine rağmen ruhsat veya denetim başvurusu yapılmadığında yine Kurul kararı ile iptal olmaktadır. Duyuru linki aşağıda yer almaktadır: https://titck.gov.tr/duyuru/oncelik-degerlendirme-kurul-karari-hakkinda-27122018174102

Cevap:

Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği 21 inci maddesi üçüncü fıkrasında “Aynı gerçek ya da tüzel kişi aynı etkin maddelere ve endikasyona sahip geleneksel bitkisel tıbbi ürünlerin, farklı yitilik veya uygulama yolu veya farmasötik şekilleri için farklı bir ticari isim kullanamaz.” yine aynı maddenin dördüncü fıkrasında “Bir geleneksel bitkisel tıbbi ürüne, beşeri tıbbi ürün veya tıbbi cihaz ile aynı isimle ruhsat verilemez.” hükümlerine göre değerlendirme yapılmaktadır.

Cevap:

Geleneksel bitkisel tıbbi ürünlerin reklam ve tanıtım faaliyetleri 3/7/2015 tarihli ve 29405 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Beşerî Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik kapsamında değerlendirilmektedir.

Cevap:

Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği Geçici Madde (1) de“36 ncı madde ile yürürlükten kaldırılan Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Yönetmeliğinin geçici 1 inci ve geçici 2 nci maddeleri gereği ara ürün izin belgesine sahip olan veya ara ürün izin belgesine yönelik işlemleri devam ederken ruhsat başvurusunda bulunulan ve geleneksel bitkisel tıbbi ürün kapsamında değerlendirilmesine karar verilmiş ve ruhsatlandırılma süreci devam eden ürünler için bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde ruhsatlandırma sürecinin tamamlanması zorunludur. Bu süre zarfında ruhsat alamayan ürünlerin ara ürün izin belgesine sahip olanlarının izin belgeleri iptal edilir ve ruhsat başvuruları iade edilir. Ara ürün izin belgeleri iptal edilen bu ürünlerin üretimine, ithalatına ve piyasaya arzına izin verilmez. Piyasada bulunan ürünler raf ömrü sonuna kadar piyasada bulunabilir.”hükmü yer almaktadır.

Cevap:

Bu ürünler için başvuru sahibi Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler İçin Ruhsat Başvurusu Hakkındaki Kılavuzun tamamından sorumludur.

Cevap:

Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği 30 uncu maddesi birinci fıkrasında “27 nci madde istisna olmak üzere, geleneksel bitkisel tıbbi ürün ruhsatlandırıldıktan sonra bu ürüne ilişkin tüm değişiklikler için 18/12/2021 tarihli ve 31693 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ruhsatlı Beşeri Tıbbi Ürünlerdeki Varyasyonlara Dair Yönetmelik hükümlerine ve ilgili kılavuza göre ruhsat sahibi tarafından Kuruma başvuru yapılır.” hükmü yer almaktadır.

Cevap:

Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliğinin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (r ) bendi gereğince uygulanabilir olduğu durumlarda etkin maddenin üretim işleminde kullanılan ara ürünün üretim yeri/yerleri için sırasıyla:
(1) Bu yerlere yetkili bir sağlık otoritesi tarafından verilen, etkin madde/maddelerin uluslararası kabul görmüş iyi imalat uygulamalarına uygun üretildiğini gösteren belge. Bu belgenin fiziki olarak düzenlenmediği durumlarda, etkin madde/maddelerin uluslararası kabul görmüş iyi imalat uygulamalarına uygun üretildiğini gösteren Kurumca kabul edilen bilgi ya da belge.
(2) (1) numaralı alt bentte belirtilen belgelerin sunulamadığının kanıtlandığı durumlarda bitmiş ürün üretim yerinin mesul müdürü tarafından, etkin madde/maddeler için Beşeri Tıbbi Ürünler İmalathaneleri Yönetmeliğinin 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasına uygun şekilde yapılan denetim sonucu düzenlenen denetim raporu ve Kurum tarafından kabul edilen beyanın sunulması gerekmektedir.

Cevap:

Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliğinin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (s) bendine göre geleneksel bitkisel tıbbi ürünlerin bitmiş ürünün tüm üretim basamakları için üretim yerine ait; Kurum, Avustralya İlaç Otoritesi, İngiltere İlaç Otoritesi, Uluslararası Harmonizasyon Komitesi kurucu veya daimi üyesi yetkili otoriteleri tarafından iyi imalat uygulamaları kılavuzlarına uygun üretim yapıldığını gösteren belge sunulmalıdır. Uluslararası Harmonizasyon Komitesi kurucu veya daimi üyelere https://www.ich.org/page/members-observers linkinden erişebilirsiniz.

Cevap:

Etkin madde üretim yerleri ile ilgili olarak sunulacak beyan örneği aşağıdaki gibidir: «Ruhsat başvurusunda bulunulan …. isimli ürünün (ad/adres)… nde yer alan etkin madde üretim tesisinde iyi imalat uygulamaları ve iyi dağıtım uygulamaları kapsamında faaliyet gösterildiğini taahhüt ederim.» şeklinde beyanın; üretim yeri izin sahibi/ruhsat sahibi tarafından sunulması gerekmektedir.

Cevap:

Sunulan GMP sertifikasında etkin madde ismi ya da ilgili tesiste etkin madde üretiminin yapıldığına ilişkin ifade yer almıyorsa belgeyi düzenleyen yetkili otoritenin, düzenlenen belgelerde genel olarak etkin madde ismini belirtmediğine ilişkin beyanının sunulması gerekmektedir.

Cevap:

Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği’nin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (r) bendinin 1 inci alt bendi uyarınca “Bu belgenin fiziki olarak düzenlenmediği durumlarda, etkin madde/maddelerin uluslararası kabul görmüş iyi imalat uygulamalarına uygun üretildiğini gösteren Kurumca kabul edilen bilgi ya da belgenin sunulması gerekmektedir.” hükmü gereği yetkili bir sağlık otoritesinin resmi internet sayfasında yayımlanan güncel üretim yeri izin belgesi ve GMP belgeleri için apostil gerekmemektedir.

Cevap:

Kurum tarafından Üretim Yeri İzin Belgesi düzenlenen üretim yerleri için ayrıca GMP belgesi talep edilmemektedir.

Cevap:

Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği’nin 6ıncı maddesinin dördüncü fıkrası gereği Kurum tarafından gerekli görüldüğü haller, mücbir sebepler veya zorunlu haller dışında; ruhsat başvuruları sadece elektronik olarak kabul edilir ve ruhsatlandırma sürecindeki tüm yazışmalar sadece elektronik ortamda gerçekleştirilir.

Cevap:

Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliğinin 8 inci maddenin ikinci fıkrasında yer alan “Yurt dışından temin edilen tüm resmî belgeler apostil şerhli veya konsolosluk onaylı olmalıdır. Tüm belgelerin Türkçe olarak sunulması esastır. Kurum tarafından uygun bulunan kısımları İngilizce olarak sunulabilir. Ancak İngilizce dışındaki dillerde hazırlanmış olanlarının yeminli Türkçe tercümesi ile birlikte sunulması şarttır. Yeminli tercümenin ülkemizde yapılamadığı durumlarda başka bir ülkede Türkçeye veya İngilizceye çevrilmiş olan yeminli tercüme belgesi kabul edilebilir.”hüküm gereği Modül 1’de sunulacak tüm dokümanların noter onaylı yeminli tercüman tarafından yapılmış Türkçe tercümesinin olması gerekmektedir. Modül 2’de Klinik ve Klinik olmayan bölümlerin özet kısımları, Modül 3’de amaç yorum ve değerlendirme kısımları Türkçe, proses ve analik yöntem validasyonları, miktar tayini validasyonu, etkin madde ve bitmiş ürün stabilitesine dair tablolar, yardımcı maddelerin kontrol yöntemleri İngilizce verilebilir. Modül 4 ve Modül 5 İngilizce olabilir.

Cevap:

Bilimsel tavsiyenin verildiği ülke/sağlık otoritesine ilişkin bir sınırlama bulunmamaktadır.

Cevap:

Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği’nin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (t) bendine göre başvurusu yapılan ithal veya lisanslı üretilen ürün için, ruhsat başvurusu yapılmış diğer ülke/ülkelerin listesi ile Türkiye’de ruhsat düzenlenmeden önce listedeki ülkelerden birinin sağlık otoritesince onaylanmış ruhsat örneği veya Farmasötik Ürün Sertifikası veya bu belgelerin düzenlenmediği durumlarda, ürünün ilgili otorite tarafından ruhsatlandırılmasının onaylandığını gösteren ve Kurumca kabul edilen bilgi veya belge istenilir. Bilgi ve belgeler arasında ruhsat düzenleyen Kurumların resmi internet sayfalarında yer alan, ilgili ürünün ruhsatlı ve/veya piyasada olduğuna dair dokümanlar da kabul edilmektedir.

Cevap:

Geçerlilik tarihi belirtilmeyen GMP sertifikaları için denetim tarihi esas alınmakta olup geçerlilik süresi denetim tarihinden itibaren 3 yıl olarak kabul edilmektedir. Geçerlilik tarihi belirtilen resmi belgelerde ise belge üzerinde yer alan geçerlilik tarihi esas alınmaktadır.

Cevap:

Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler İçin Başvuru Dosyası Hazırlanmasına İlişkin Otd Kılavuzu Modül 1, Ek 5.15’e eklenmesi gerekmektedir.

Cevap:

Başvuru Formunda belirtilmeyen ancak başvuru dosya bilgilerinde zikredilen her firma için ilgili firma ile başvuru sahibi arasındaki ilişkiyi belirten açıklama sunulmalıdır.

Cevap:

İthal/Lisanslı ürünler için ruhsat sahibi firmanın lisansör firma tarafından yetkilendirilmiş olması gerekmektedir. Yurtdışı ruhsat örneğindeki ya da Farmasötik Ürün Sertifikasındaki ruhsat sahibi firma ile lisansör firma farklı firmalar ise iki firma arasındaki ilişkiyi gösterir belgenin sunulması gerekmektedir.

Cevap:

EMAD’ın kapalı kısmının başvuru sırasında sunulma zorunluluğu yoktur. Ancak EMAD açık bölümlerinin Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler İçin Başvuru Dosyası Hazırlanmasına İlişkin Otd Kılavuzu 3.2.S kısmında belirtilen formatta sunulması gerekmektedir. Kurum tarafından EMAD’ın kapalı kısmının talep edilmesi durumunda Modül 1 İdari Bilgiler başvuru formu 5.10 ekinde sunulan EMAD erişim yazısı doğrultusunda ilgili kısımlar Kuruma posta yolu ile gönderilir.

Cevap:

Ön değerlendirme aşamasında Okunabilirlik Testi protokolü ve ilgili taahhüttün sunulması yeterlidir. Ancak Okunabilirlik Testi tamamlanmadan ruhsat süreci tamamlanamaz.

Cevap:

İlgili dokümanlar e-imza veya ıslak imzalı olarak sunulabilir.

Cevap:

Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği’nin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (t) bendi gereğince başvurusu yapılan ithal veya lisanslı üretilen ürün için ruhsat başvurusu yapılmış diğer ülkelerin listesi ile Türkiye’de ruhsat düzenlenmeden önce listedeki ülkelerden birinin sağlık otoritesince onaylanmış ruhsat örneği veya Farmasötik Ürün Sertifikası ya da bu belgelerin düzenlenmediği durumlarda, ürünün ilgili otorite tarafından ruhsatlandırılmasının onaylandığını gösteren ve Kurumca kabul edilen bilgi veya belge sunulmalıdır.

Cevap:

FDA ve EUDRA, resmi internet sitesinde GMP uygunluğunu verdiği üretim yerlerini yayımlamaktadır. Bu gibi kanıt dokümanların sunulması halinde apostil işlemi gerekliliği bulunmamaktadır.

Cevap:

Ön inceleme sürecinde etkin madde ve bitmiş ürün stabilite verilerinin bulunup bulunmadığı kontrol edilmekte olup, bulk ürün bekletme ve transport stabilitesine ait veriler ön inceleme değerlendirmesi sonrasında gerektiği durumlarda kalite değerlendirme aşamasında kontrol edilmektedir.

Cevap:

Etkin maddeye ait CEP belgesi var ve belgede ambalaj materyali belirtiliyor ise analiz sertifikasının sunulmasına gerek yoktur. CEP belgesi olmaması veya mevcut CEP belgesinde ambalaj materyaline ait ibare bulunmaması durumunda etkin madde ambalaj materyallerine ait analiz sonuçlarının/ analiz sertifikasının sunulması gerekmektedir.

Cevap:

Tıbbi cihazın Tıbbi Cihaz Yönetmeliğinin Ek 1’inde belirtilen genel güvenlilik ve performans gerekliliklerine uygunluğu, uygulanabildiği hallerde, imalatçının AB uygunluk beyanı, bir onaylanmış kuruluş tarafından düzenlenmiş EC Sertifikası veya bir onaylanmış kuruluş görüşü sunularak gösterilmelidir. Bu belge Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler İçin Başvuru Dosyası Hazırlanmasına İlişkin Otd Kılavuzu Modül 3.2.R. Bölgesel Bilgi bölümünde ilaç maddesi/etkin madde ve/veya müstahzara ilişkin her bölgeye özgü ilave bilgiler (Müstahzar için Proses Validasyon Planı, Tıbbi Cihaz, Uygunluk Sertifikası /Sertifikaları, Hayvan ve/veya insan kaynaklı maddeler içeren veya üretim sürecinde kullanılan tıbbi ürünler) sunulmalıdır.

Cevap:

KÜB-KT incelemeleri değişikliklerin gösterildiği pdf formatındaki renkli KÜB-KT metinleri üzerinden yapılmaktadır. Onay verilmesi durumunda temiz kopya tekrar incelenmektedir. KÜB- KT metinleri Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler İçin Başvuru Dosyası Hazırlanmasına İlişkin Otd Kılavuzuna ve kısaltılmış başvuru kapsamında değerlendirilen ürünler için Kurum tarafından yayımlanan tıbbi bitki monograflarına uygun olarak sunulmalıdır.

Cevap:

Bu gibi durumlarda eğer yeni güncelleme başvurusu yapılmamışsa ve eski güncelleme başvurusu inceleme sonucunda uygun bulunmuşsa tarafımızca “KÜB ve KT kayıt altına alınmıştır” ifadesi ile KÜB-KT’nin onaylandığı bilgisi resmi olarak bildirilmekte ve aynı resmi yazı ile yeni güncelleme için başvuru yapılması gerektiği bildirilmektedir. Yapılan ilk başvurunun sonucu beklenmeksizin Kuruma KÜB-KT güncelleme başvurusu yapılacaksa üst yazıda bir önceki başvuru ilgi tutulmalıdır. Bu durumda inceleme güncel başvuru üzerinden yapılmaktadır.

Cevap:

KÜB’ün “Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)” başlığı altında doğum kontrolünün gerekli olup olmadığı hakkında bilgi verilmesi gerekmektedir.

Cevap:

Depolama yerine ait bilgi ve Kurumumuzca düzenlenen güncel belgeyi (üretim yeri izin belgesi veya ecza deposu ruhsatnamesi), gerekli olduğu durumda taraflar arasında ürünün depolanmasına yönelik olarak imzalanmış belgeyi ve taraflara ait ticari sicil tasdiknamelerinin sunularak satış izni başvurusunun ekine eklenmesi gerekmektedir.

Cevap:

Güncellenen Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği’nin 29uncu maddesi gereği beşeri tıbbi ürüne ilişkin ambalaj ve kullanma talimatı örnekleri elektronik olarak kabul edilmekte olup, satış izni numunesinin sunulmasına gerek yoktur.

Cevap:

Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliğinin 14 üncü maddesi c bendi doğrultusunda; ön değerlendirme süreci haricinde tarafımızca talep edilen bilgi ve belgelerin veya sunulacağı tarih bilgisiyle birlikte, bu bilgi ve belgelerin sunulamadığına ilişkin gerekli açıklamanın en geç otuz gün içinde sunulması gerekmektedir.

Cevap:

Kurumca onaylanan isim değişikliğinin Braille baskısına da yansıtılması zorunludur. Ancak Braille baskısı uygulamaya geçişi için Geleneksel Bitkisel ve Homeopatik Tıbbi Ürünler Birimine ayrı bir başvuru yapılması gerekli değildir. Braille baskılı ambalaj örneği Kurumumuzca talep edildiği takdirde sunulmalıdır.

Cevap:

Beşeri Tıbbi Ürünlerin Ambalaj Bilgileri ve Kullanma Talimatındaki Yardımcı Maddelere İlişkin Kılavuz” doğrultusunda Gerekli bilgilerin ambalaja uygulandığı durumlarda dizayn değişikliği kapsamında değerlendirilmemektedir. Bu başvurular için Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Birimi’ne “İç- dış ambalajda değişiklik başvurusu (dizayn değişikliği kapsamına girmeyen)” doküman tipi ile başvuru yapılmalıdır

Cevap:

KÜB-KT güncellemesi gerektiren başvurulardan stok bildirilmesi halinde değişikliğin ne ile ilgili olduğuna göre (örneğin isim değişikliği gibi) stok kullanımı uygunluğu değerlendirilmektedir. Raf ömrü değişikliği, üretim yeri değişikliği, formül değişikliği gibi durumlarda stok kullanılmasına izin verilmemektedir. KÜB-KT onay tarihinden sonra yapılacak yeni üretimlerin yeni KT ile yapılması gerekmektedir.

Cevap:

Ruhsatı askıya alınmış geleneksel bitkisel tıbbi ürünler için yasal yükümlülükler Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği doğrultusunda ruhsatı askıda olmayan beşeri tıbbi ürünlerle aynıdır. Bu nedenle ruhsatı askıya alınmış beşeri tıbbi ürünler için KÜB-KT güncellemeleri yapılmalıdır.

Cevap:

Revizyon başvurularında sadece sertifika aslının sunulması gerekmektedir.

Cevap:

elektronikveri@titck.gov.tr adresine talep ile birlikte ürüne ait ruhsatname örneği, talep edilen düzeltmeye ilişkin Kurum tarafından düzenlenen onay yazıları ve ruhsat dosyasının ilgili bilgilerin gönderilmesi gerekmektedir.

Cevap:

Ruhsat dosyasında yer alan stabilite/seri analiz/proses validasyonda kullanılan serilerin aynı olması zorunlu değildir. Ancak farklı seriler ile çalışılması durumunda, serilere ait ayrıntılı bilgi verilerek ilgili hususta serilerin seçim nedenleri ve uygunlukları ilgili kılavuzlar göz önünde bulundurularak gerekçelendirilmesi gerekir. (Örneğin; Etkin Maddelerin Ve Bitmiş Ürünlerin Stabilite Testlerine İlişkin Kılavuz; 2.1.3. Serilerin Seçimi Bölümü, Guideline on Process Validation for Finished Products )

Cevap:

“TİTCK Etkin Maddelerin ve Bitmiş Ürünlerin Stabilite Testlerine İlişkin Kılavuz” doğrultusunda;
• Etkin madde CEP belgesinde re-test süresi yer almakta ise etkin madde için stabilite verileri sunulmayabilir. Ancak seri analiz verileri sunulmalıdır.
• Etkin madde CEP belgesinde re-test süresi yer almıyor ise etkin madde için stabilite verileri ve seri analizi verileri sunulmalıdır.

Cevap:

TSE ve GDO beyanları hususunda ruhsat başvuru sahibinin Modül 1.2 İdari Bilgiler Başvuru Formunda yer alan beyanı esastır. Ancak gerekli olduğu durumlarda ( TSE veya GDO riski teşkil eden yardımcı maddeler ) tedarikçi beyanı gerekebilmektedir.

Cevap:

WHO-Stabilite Kılavuzu doğrultusunda; kullanım stabilite çalışmaları en az iki seride, serilerden en az biri ile raf ömrü sonunda çalışılacak şekilde sunulmalıdır. Eğer raf ömrü sonu verileri elde edilmediyse (kestirim yapılarak raf ömrü belirlendiyse) stabilite çalışmalarının tarafımıza sunulması gereken son zaman noktasında kullanım stabilite çalışmalarına ait sonuçlar sunulmalıdır.

Cevap:

CEP belgesine sahip olmayan yardımcı maddeler için tedarikçi değişikliği ya da alternatif tedarikçi eklenmesi talebi Ruhsatlı Beşeri Tıbbi Ürünlerdeki Varyasyonlara Dair Kılavuz B.II.c.1.z diğer başlığı altından yapılabilmektedir.

Cevap:

Geleneksek bitkisel tıbbi ürünler için varyasyon başvurularında “Etkin Maddelerin ve Bitmiş Ürünlerin Stabilite Testlerine İlişkin Kılavuza” uygun olan veriler kabul edilmektedir. Etkin madde üreticisinin sunulması için yapılan bildirim/başvurularda normal şartlarda 12 aylık verinin sunulması gerekmekte olup, uygun şekilde gerekçelendirildiği takdirde 6 aylık veri (hızlandırılmış ve uzun süreli olarak) sunulması uygundur.

Cevap:

Bu ifade yardımcı madde tedarikçileri için (özellikle jelatin tedarikçisi için) CEP belgesi sunulduğu durumlarda kabul edilmekte olup etkin madde tedarikçileri için kabul edilmemektedir.

Cevap:

CEP belgelerinin son sayfasında isim, unvan ve şirket adı gerekmekte olup, şirket kaşesi zorunluluğu yoktur.

Cevap:

Bitmiş ürün üretim işleminin bir bölümü veya tamamı için üretim tesisinde değişiklik veya yeni bir üretim tesisinin ilave edilmesi, Ruhsatlı Beşeri Tıbbi Ürünlerdeki Varyasyonlara Dair Kılavuz B.II.b.1 varyasyon kodu altında ele alınan bir bildirim/başvuru olup bu varyasyonlarda kılavuz doğrultusunda stabilite verisinin sunulma gerekliliği bulunmamaktadır. Ancak bu varyasyonun yanı sıra ek olarak farklı varyasyonlar da sunuluyorsa (örn. üretim yöntem değişikliği ya da birim formül değişikliği gibi) bu varyasyonların kapsamında Kurum tarafından gerekli görülmesi halinde stabilite verisi istenebilir.

Cevap:

Talep edilen raf ömrü sonunda ya da sonuna yakın serilerde olmak üzere tercihen 2 seride gerçekleştirilmiş, ürünün KÜB-KT’sinde mevcut açıldıktan sonra kullanım ile ilgili bilgilerle uyumlu koşullarda gerçekleştirilmiş olmalıdır.

Cevap:

Cevabın istenilen sürede sunulamayacağı durumlarda gerekçe ve cevabın sunulacağı tarih bilgisi ile birlikte belirtilen tarihte sunulacağının taahhüt edilmesi ve taahhüt edilen süre içinde de eksikliklerin sunulması sonrasında varyasyon başvurusuna ilişkin değerlendirme devam edecektir.

Cevap:

Ruhsatlı Beşeri Tıbbi Ürünlerdeki Varyasyonlara Dair Kılavuz kapsamında yapılabilecek değişikliklerin kılavuz çerçevesinde yapılması önerilmektedir. Ancak azımsanamayacak kadar fazla sayıda ya da önemli değişiklikler olması durumunda ise Tip II kapsamında başvuru yapılabilir. EMAD güncellenmesi için bu şekilde yapılacak başvurular “etkin madde” kalite kısmında diğer varyasyon (Tip II) kapsamında sunulabilir.

Cevap:

Tip IA varyasyonlar için bildirimler söz konusu varyasyonun uygulamaya geçilmesini takip eden on iki ay içerisinde Kuruma sunulur. Ancak, ilgili beşeri tıbbi ürüne ait derhâl bildirim yapılması gereken Tip IA küçük varyasyon olması durumunda, bu bildirim söz konusu varyasyon uygulamaya geçirildikten sonra derhâl Kuruma sunulur. Tip IA varyasyonlar ilgili beşeri tıbbi ürünün kalitesi, etkililiği ve güvenliliği üzerinde çok az etkisi olan veya hiç olmayan varyasyonlardır. Bu nedenle varyasyonun bu kapsama girebilmesi için Ruhsatlı Beşeri Tıbbi Ürünlerdeki Varyasyonlara Dair Kılavuz’da ilgili Tip IA varyasyon için verilmiş tüm şartların karşılanması gerekmekle birlikte aynı zamanda ruhsat sahibinin tüm gerekli belgeleri sunabilir olması gerekmektedir. Bu nedenle şartların karşılanmadığı veya belgelerin sunulmadığı durumlarda varyasyon reddedilir.

Cevap:

Metod transferleri anternatif üretim yeri (ya da üretim yeri değişikliği) kapsamında değil seri kontrol analizinin yapıldığı yerin değiştirilmesi kapsamında istenebilmektedir. Kılavuzda ilgili varyasyon B.II.b.2 maddesidir. Buna göre istenen belgeler " 3. Uluslararası kabul görmüş kılavuzlar doğrultusunda analitik yöntemlerin valide edildiğine ya da uygun istatistiksel analizlerle birlikte analitik yöntemlerin başarıyla transfer ve dokümante edildiğine ilişkin ruhsat sahibi ve mesul müdür beyanı. " ve “4. Dosyanın değişikliğe göre düzenlenmiş ilgili bölümü /bölümleri (CTD biçiminde).” olarak belirtilmiştir. Bu kapsamda analitik yöntemin transferinin dokümante edilmiş olma gerekliliğinin kontrolü açısından transfer raporu istenebilmektedir.

Cevap:

Ruhsatlı Beşeri Tıbbi Ürünlerdeki Varyasyonlara Dair Kılavuz doğrultusunda ilgili madde olan B.II.f.1kapsamında başvurular değerlendirilmekte ve bu kapsamda belgeler talep edilmektedir. Kılavuzun ilgili maddesi belgelerinde “onaylı ambalaj materyali içindeki veya ilk kez açıldıktan veya rekonstitüsyondan sonra bitmiş ürünün en az iki pilot ölçekli serisi üzerinde ilgili stabilite kılavuzlarına uygun yürütülen gerçek zamanlı stabilite çalışmalarının (tüm raf ömrünü kapsayan) sonuçları dâhil edilmelidir.” denilmektedir. Bu nedenle talep edilen tüm raf ömrünü kapsayan çalışmaların sunulması gerekmektedir.

Cevap:

Yardımcı maddelerin tedarikçilerinde değişiklik olduğunda Ruhsatlı Beşeri Tıbbi Ürünlerdeki Varyasyonlara Dair Kılavuz B.II.c.1.z -diğer varyasyon başlığı altından yapılabilir. B.II.e.7. maddesi ise direkt olarak ambalaj bileşenlerinin tedarikçisindeki değişiklik için varyasyondur. Analiz sertifikaları dosyanın değişikliğe göre düzenlenmiş ilgili bölümü/bölümleri kapsamında talep edilmektedir.