12.11.2019
elektronik-recete-sistemi-12112019175049

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK),  Türkiye’deki tüm reçetelerin elektronik ortamda yazılabilmesine olanak sağlayan “Elektronik Reçete Sistemi’ni hayata geçirdi. Sistem sayesinde sahte reçete ve sahte raporlar tamamen engellenebilecek.

TİTCK, 2017 yılının Mart ayında Renkli Reçete Sistemi’ni kurmuş; ilk etapta, uyuşturucu ve psikotrop madde içeren ilaçların bulunduğu kırmızı ve yeşil reçeteler sisteme kaydedilmeye başlanmıştı.

Renkli Reçete Sistemi’ne daha sonra hemofili hastalarının ilaçlarının yazıldığı turuncu reçeteler ve diğer kan ürünlerinin yazıldığı mor reçeteler eklendi. Son olarak ise beyaz reçeteler sisteme dâhil edildi.

Bu kademeli geçişinin ardından hekimlerce yurtdışı ve endikasyon dışı ilaç reçetelerinin yazıldığı “Ruhsatsız ve Endikasyon Dışı İlaç Yönetim Sistemi” (REİYS) de Elektronik Reçete Sistemi bünyesine alındı.

Şimdiye kadar sisteme yaklaşık 670 bin hasta raporu girildi. Ocak ayından bu yana yazılan reçete sayısı yaklaşık 140 milyon oldu.

Günde ortalama 470 bin reçetenin yazıldığı sistem; öncelikle sahte reçete ve sahte rapor gibi yasadışı faaliyetlerin engellenmesini sağlıyor.

Hastalar, ellerindeki ilaç bitmeden, farklı hekimlere mükerrer reçete yazdıramıyor, farklı eczanelerden ilaç temin edilemiyor. 

Mevcut uygulamada, matbu reçetelerin aylık kontrolleri İl Sağlık Müdürlüklerince ay sonunda yapılıyordu. Elektronik Reçete Sistemi ile ay içerisinde gelişen uygunsuz durumların anlık kontrolleri sağlanabiliyor.

Sistem, ilaçların hekimlerce doğru dozda reçete edilmesini ve hastalarca eczanelerden doğru dozda temin edilmesini sağlıyor.

Hekimler, hastalarının elinde bulunan kırmızı ve yeşil reçeteye tabi ilaçları ve o ilaçların bitiş tarihlerini kolaylıkla görebiliyor.

Elektronik Reçete Sistemi aynı zamanda, hekimin matbu reçete temini, teslimi ve takibi için harcadığı iş gücü ve zaman kaybını engelliyor.

Tamamen kâğıtsız olan bu sistem, basılı reçetelerden kaynaklanan ekonomik kaybı da önlüyor. 

Galeri